88 milionów – tyle ton żywności marnuje się każdego roku w Unii Europejskiej, średnio 173 kg na osobę. W lipcu tego roku, zgodnie z dyrektywą UE, Polska ma wprowadzić obowiązek monitoringu oraz ograniczania skali marnowania żywności o 50% do 2030 roku. Jaki powinien być kierunek działań, by zatrzymać problem „food waste” w Polsce? Zapraszamy na webinar 28 kwietnia o godz. 13.30.
Jedzenie jest marnotrawione na każdym etapie produkcji i dystrybucji: w gospodarstwach rolnych, w przetwórniach, sklepach i w domach. Najwięcej odpadów produkują konsumenci (53%.), oraz przetwórnie (19%). W samej Unii Europejskiej jest to około 88 milionów ton rocznie.
Patrząc na dyskusję dotyczącą obszaru ograniczania i recyklingu odpadów, sprowadza się ona najczęściej do tworzyw sztucznych, czy elektroniki, marginalizując temat odpadów spożywczych.
Czy zatem Polska może być europejskim liderem szanowania jedzenia? Odpowiedź na to pytanie pojawi się już 28 kwietnia (godz. 13.30), podczas webinarium zorganizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Zero Waste, Venturis HoReCa oraz Europejskie Biuro Ochrony Środowiska (EEB).
Do dyskusji zostali zaproszeni m.in. przedstawiciele sektora publicznego, organizacji pozarządowych, firm z sektora gastronomii, i międzynarodowych organizacji. W ramach wymiany doświadczeń, poruszone zostaną kwestie związane z planowanymi narzędziami polityki publicznej, celami, programami budowania świadomości oraz działaniami firm. Organizatorzy zaadresują również pytanie o to jaki jest pomysł władz na wprowadzenie do polskiego porządku prawnego zapisów wspomnianej dyrektywy odpadowej i czy Polska jest w stanie przewodzić działaniom na rzecz szanowania jedzenia.
Goście spotkania/prelegenci:
- Karolina Woźniak, Too Good To Go (Partner wydarzenia)
- Magdalena Krajewska, Bank Żywności (Warszawa)
- Virginie Little, Little Greenfinity
- Piotr Barczak, EEB
- Łukasz Czech, rolnik
- Michał Piosik, Foodtech.ac
- Jakub Malec, ACCOR
- Michał Misiak, Uniwersytet Wrocławski
- Michał Postek, Zastępca Wójta Gminy Izabelin
Więcej informacji w wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/2482759821997362/