16 stycznia miała premierę debiutancka książka Jagny Niedzielskiej „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” (wyd. Pascal). To niezwykła pozycja wydawnicza, która zabiera nas w świat zdrowej i smacznej kuchni, w której nic się nie zmarnuje!
Z Jagną Niedzielską poznaliśmy się w zeszłym roku przy okazji współpracy w ramach akcji Z własnym kubkiem, do której dołączył prowadzony przez Jagnę mokotowski „Tygiel”. „Musimy się spotkać!” napisała do nas, a już następnego dnia siedziałyśmy przy kawiarnianym stoliku w Kinie Muranów, nie mogąc się dość nagadać. O zero waste, o gotowaniu, kompostowaniu i prowadzeniu restauracji w taki sposób, by jak najmniej szkodzić środowisku. Tematów nie brakowało, ale czasu żeby wszystkie omówić – zdecydowanie. Jedno było pewne – Jagna czuje zero-waste’owego bluesa i nadajemy na tych samych falach.
Kiedy dowiedzieliśmy się, że powstanie książka i program telewizyjny o gotowaniu w duchu zero waste wiedzieliśmy, że będziemy wspierać te projekty całym sercem.
Książka „”Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” to 94 przepisy ilustrowane przepięknymi fotografiami i 6 rozdziałów teoretycznych, które przybliżają czytelnikowi filozofię zero waste – nie tylko w kuchni. Bo żeby nie marnować, trzeba dobrze planować, kupować rozważnie i przechowywać prawidłowo. W książce Jagna dzieli się tajnikami wszystkich etapów gotowania bez reszty, wyjaśnia czym różnią się terminy „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”, co oznacza biały nalot na czekoladzie i na której półce w lodówce najlepiej przechowywać poszczególne produkty. Nasz ulubiony rozdział? Kompostowanie! Wciąż jeszcze mało popularne, ale to absolutna wisienka na torcie życia zgodnego z zasadami zero waste.
Jeśli chcesz, by książka trafiła w Twoje ręce, zaglądaj koniecznie na stronę Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste na Facebooku. Niedługo będziemy mieli tam dla Was konkursową niespodziankę 🙂